Osnovna poslušnost

Pripremni rad za IPO, BH. Vođa treninga Dragan Gligorin (medjunarodni kinološki sudija za rad) i vlasnik odgajivačnice nemačkih ovčara Solaris. Vodiči Zoran Brojčin i Atila Tot

Polaganje BH-VT, Matosh cro Matić

26. novembra 2017. naš pas Matosh cro Matic je uspešno položio BH-VT ispit. Sudija na ispitu(BH/IPO) je bio Božidar Simonić iz Slovenije

Socijalizacija i odgoj šteneta

Socijalizacija, odnosno navikavanje psa na različite podražaje iz njegove okoline najvažniji je proces u razvoju psihičkih osobina jednog psa. Mnogi uzgajivači, a posebno (novopečeni) vlasnici pasa, ne razumeju istinsku vrijednost socijalizacije. Takođe, mnogi su vlasnici pasa skloni vjerovati izjavama ´stručnjaka´ kada im kažu da svog psa ne trebaju ničemu podučavati pre nego što napuni šest ili čak devet mjeseci. Nije tačno da štene počinje učiti tek u starosti od sedam-osam nedelja, a da nije sposobno ništa ´ozbiljno´ učiti sve dok ne dođe u neku ´odrasliju´ dob. Ono počinje učiti onog trenutka kada dođe na svet. Mnogi uzgajivači zaboravljaju tu činjenicu, pa svoje štence drže izolovanima od spoljnih uticaja gotovo tokom celog vremena koje štenci provedu kod njih, da ih slučajno ne bi previše izložili svijetu oko njih. To je uistinu velika šteta, jer nije moguće štene previše izložiti novim stvarima: ljudima, mjestima, drugim životinjama, nepoznatim zvukovima, prirodnim preprekama... a upravo to predstavlja socijalizacija.

More

IPO program

  • Pripreme za BH ispit

    ISPIT SOCIJALIZACIJE PASA - ISP ( BH= pas pratilac ) Pripeme se mogu vršiti na dva načina i to: uz angažovanje našeg dresera koji će raditi sa psom ili pripremu sa psom radi vlasnik uz nadzor dresera .

  • Hendling

    Pripreme pasa za izložbe i izlaganje na istim. Ponašanje psa i hendlera na izložbi može značajno uticati na ocenu samog psa te je neophodno kvalitetno pripremiti i psa i hendlera.

    More